میزان تولید و مصرف مغزها در ایران

میزان تولید و مصرف مغزها در ایران

تولید انواع محصولات خشکباری ما در سال ۹۵ بیش از یک میلیون و ۱۸۰ هزار تن بوده است.

سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن انواع خشکبار صادر و حدود ۸۰۰ هزار تن آن در کشور مصرف می‌شود که میزان سرانه مصرف خشکبار در ایران به ۱۰ کیلوگرم می‌رسد که حدود چهار برابر بیش از متوسط سرانه مصرف خشکبار در جهان است. اما اگر خرما را نیز با سرانه مصرف ۱۲ کیلوگرمی‌اش در گروه این محصولات به حساب بیاوریم، میزان مصرف سرانه محصولات خشکباری در ایران به ۲۲ کیلوگرم می‌رسد.

سالانه ۲۶۰ هزار تن پسته، ۱۶۰ هزار تن بادام، ۲۳۰ هزار تن گردو، ۲۳۰ هزار تن کشمش، ۲۵ هزار تن فندق، ۲۲ هزار تن توت، ۴۴ هزار تن انجیر و ۱۸ هزار تن بادام زمینی به عنوان مهم‌ترین اقلام خشکباری در ایران تولید می شود.

رییس انجمن پسته ایران اعلام کرده سرانه مصرف پسته در ایران ۳۰۰ گرم و سرانه مصرف پسته در امریکا ۳۶۰ گرم است. وی بیشترین سرانه مصرف پسته را در اسرائیل به میزان ۶۰۰ گرم و کمترین را در کشور چین به میزان یک گرم عنوان کرد.

میانگین مصرف پسته در کشورهای مختلف جهان بین یک گرم تا ۱۴۰ گرم در سال است.

فاکتور مهم در محدود کردن مصرف آجیل میزان چربی اشباع یا مضر آنهاست. ۱ FDA در سال ۲۰۰۳ تحقیقی در این زمینه انجام داد که در آن مشخص شد حد مجاز مصرف چربی اشباع برای سلامتی ۴ گرم چربی اشباع در ۵۰گرم آجیل است.

 

مغزها و دانه ها

چربی مضر در ۵۰ گرم

بادام خام

۲

بادام هندی خام

۳٫۹

بادام زمینی خام ۳٫۵
تخم کتان خام ۱٫۸
تخم کدوی خام ۴٫۳
کنجد خام ۳٫۵
آفتابگردان خام ۲٫۲

 

چربی اشباع شده تخم کدو در حدود ۷ تا ۸ درصد بیشتر از مقدار حداکثر FDA  است. ما معتقدیم که وجود مواد مغذی مانند منگنز، منیزیم و فسفر، پروتئین، آهن و روی این دانه ها را باز هم به همان اندازه مناسب برای مصرف نگه می دارد، با این شرط که مصرف کلی چربی اشباع و مضر روزانه را در سطح سالم حفظ کنید. اگر بین ۱۸۰۰-۲۰۰۰ کالری در روز می خورید، تقریبا ۱۴ تا ۱۵ گرم چربی اشباع مقدار معقولی می باشد.

مقدار پیشنهاد شده مناسب مصرف مغزها حدودا ۳۰ تا ۴۰ گرم یا یک مشت کوچک برای هر سنی است.

  • ۲۰-۱۴ بادام
  • ۱۵-۱۰ بادام هندی
  • ۲۰-۱۰ فندق
  • ۱۵ ماکادامیا
  • ۱۰-۳ گردوی آمریکایی
  • ۲ قاشق غذاخوری از دانه کاج
  • ۳۰ مغز پسته
  • ۵-۹ مغز گردو
  • مشت کوچکی از مخلوط این مغزها و یا دو عدد از هر یک از ۱۰ گونه (به جز شاه بلوط که خام خورده نمی شود)

 

نکته مهم این که تمامی تجزیه و تحلیل مواد مغذی ما در توصیه های بالا بر پایه آجیل و دانه های خام است. بسیاری از مردم ترجیح می دهند که این مواد را به شکل بو داده مصرف کنند که این کار می تواند در درجه حرارت پایین (حدود ۷۶ درجه سانتیگراد)  و بدون اضافه کردن روغن انجام شود. همچنین از افزودن نمک نیز اجتناب کنید.

 

 US Food and Drug Administration-1 سازمان غذا و داروی آمریکا

 

 

 

منابع:

  • دفتر میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی
  • معاونت غذا دارو وزارت بهداشت
  • انجمن پسته ایران
  • FDA

درباره نویسنده

Angella Eslami

Theme Settings